3 vrste pasa koji mogu imati koristi od visokoproteinske ishrane

Postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir kada tražite najbolju hranu za pse. Od svih hranljivih sastojaka o kojima treba razmisliti, protein se izdvaja kao onaj o kome treba posebno voditi računa.

Svakodnevni unos proteina je deo uravnotežene ishrane kako za ljude, tako i za vašeg psa. Kada pas unese odgovarajuću količinu i vrstu proteina, on stvara i održava sva tkiva i molekule kojima su oni potrebni - mišiće, kožu, dlaku, antitela, hormone i mnoge druge. 

Visokoproteinska hrana

Koliko proteina treba vašem psu da bi normalno funkcionisao? Da li je hrana sa visokim udelom proteina pravi izbor za sve pse? 

Svaki pas ima jedinstvene nutritivne potrebe. Zbog toga je najvažnije da vaš veterinar odredi optimalni plan ishrane. Međutim, postoje generalne preporuke i saveti kada je u pitanju potreba za hranom sa visokim udelom proteina. Uglavnom se ističu tri kategorije pasa kojima takva ishrana odgovara – visoko aktivni psi, štenci i stariji psi.

1. Vrlo aktivni psi

Ako imate visoko aktivnog psa - radnog psa ili psa sa viškom energije - hrana sa velikim udelom proteina može im pomoći da izgrade potrebne mišiće i regenerišu ih nakon intenzivne vežbe. Veći nivo proteina takođe može biti izvor energije koja im je zbog povećane aktivnosti veoma potrebna.

Vrlo aktivni psi

Jednom kada se zadovolje sve potrebe za proteinima psa, višak proteina se pretvara u energiju.

Međutim, ako vaš pas ne vežba redovno, veterinari upozoravaju da se višak proteina može pretvoriti u masti.

2. Štenci u razvoju

Normalan rast i razvoj štenaca zavisi od mnogih složenih faktora, a adekvatan nivo proteina je svakako jedan od njih. Mišićima je potreban protein da bi rasli, a štenci u fazi rasta imaju velike potrebe za izgradnjom mišićne mase. Protein je takođe vitalna komponenta u održavanju normalne funkcije imunog sistema, kao i zdrave kože i dlake.

Štenci i kuje

Pored štenaca, visoko proteinska hrana za pse neophodna i za trudne kuje, kao i period dojenja.

3. Stariji psi

Ako je dijeta sa više proteina zdrava za uzgajanje štenaca, može li biti zdrava i za starije pse? Odgovor je da, prema većini veterinara.

Stariji psi

Iako je protein važan za rast mišića, on je takođe potreban za održavanje mišića. Ishrana sa visokim udelom proteina može biti od koristi kod starijih pasa jer oni doživljavaju postepeni gubitak mišićne mase. Manjak mišića im otežava da ostanu aktivni i zdravi, jer su mišići neophodni za sve aktivnosti. Iz tih razloga, veterinari ohrabruju vlasnike starijih pasa da razmotre visoko proteinsku hranu kako bi kućni ljubimci ostali u dobroj formi čak i tokom njihovih zlatnih godina.



Noviji post