Ishrana mačaka u zatvorenom prostoru (Indoor)

Pravilna ishrana je esencijalna za sveukupno zdravlje vaše mace. Pošto su mačke po prirodi mesojedi, hrana koja im najviše odgovara uključuje visok procenat kvalitetnih proteina iz mesa. Međutim, da li baš svaka mačka ima potpuno iste nutritivne potrebe?

Ishrana mačaka u zatvorenom prostoru

Prostor u kome borave

Životni stil, odnosno mesto i način na koji vaša maca provodi vreme, najviše utiču na njene potrebe za hranom. Ovo se pre svega odnosi na nivo aktivnosti vašeg ljubimca. Ako posmatramo mace koje nisu ograničene prostorom, možemo primetiti da se one daleko više kreću i uvek su aktivne. Troše dosta energije svakog dana i potrebna im je hrana koja im to omogućava (Royal Canin - Active Life Outdoor). 

Outdoor

Za razliku od njih, mace koje uglavnom borave u zatvorenom prostoru, šetaju samo po stanu ili kući i samim tim imaju smanjen nivo aktivnosti. One veći deo dana provode na jednom mestu. Zbog svog smanjenog kretanja uglavnom imaju problem sa prekomernom težinom i pojavom gojaznosti ukoliko dobijaju hranu bogatu energijom koju ne troše na kretanje. Ukoliko primetite ovaj problem, trebalo bi da razmislite o promeni hrane koju dajete vašoj maci.

Indoor

Indoor hrana

Kako bi vam pomogli da se o svom ljubimcu starate na najbolji način, postoje proizvođači hrane koji prave “Indoor” kolekcije hrane sa posebnom formulom namenjenom mačkama koje vreme provode u zatvorenom prostoru. Uopšteno one sadrže više vlakana i smanjen nivo kalorija u svom sastavu i na taj način pomažu održavanju optimalne težine.

Lara - Indoor

Royal Canin Indoor:

Home Life: Za sve mace u zatvorenom prostoru

Long Hair: Za mace sa dugačkom dlakom

7+: Za mace preko sedam godina starosti

Loptice od dlake (Hairball)

Grudvice od dlake

Međutim, osim što su statične, mačke u takvim uslovima dobijaju i više dlaka. One su zaklonjene od temperaturnih promena i promena dužine dana, što često narušava prirodni sezonski ciklus rasta krzna, i pogoršava problem gutanja dlake tokom sopstvene nege. Zbog toga pojedine formule takođe utiču i na smanjenje formiranja dlake i pomažu kretanje loptica kroz gastrointestinalni trakt (Royal Canin, Schesir).